
Fiets is Foetsie heeft een heel simpel doel: vermiste fietsen weer terugbrengen bij hun eigenaar. Dat doen wij door bijvoorbeeld het plaatsen van berichten op onze Instagram account of Facebook . Dat werkt natuurlijk het beste, als zoveel mogelijk mensen onze pagina liken en volgen. Vandaag heeft Instagram ruim 1200 volgers. Een mooi aantal, waarop we zeker trots zijn. Maar….. Nederland kent ruim 17 miljoen inwoners. Dat betekent dat maar 1 op de 000000,00001 en nog wat Nederlanders ons volgt. Dat moet toch beter kunnen! Dus onze actie is: wij delen gratis Fiets is Foetsie stickers uit in de hoop dat wij opvallen. Hoe meer mensen Fiets is Foetsie volgen, des te groter is de kans op succes. Samen zijn wij sterk, dus bestel en plakken maar!

Wij van Fiets is Foetsie Schiedam zeggen dat altijd, wanneer mensen ons per privébericht de diefstal van hun fiets melden. Waarom we dat zeggen? Het kan de politie helpen in beeld te krijgen, waar regelmatig fietsen gestolen worden. Dat is een reden. Maar de belangrijkste reden is toch wel, dat gestolen fietsen ook heus wel teruggevonden worden. Oja? Ja! Een kleine twee maanden geleden werd de fiets van de zoon van een van de redacteuren van deze facebookpagina gestolen op Rotterdam CS. (Ja, het overkomt ons dus ook). Hij heeft aangifte gedaan. En kijk.... afgelopen week lag er een brief op de mat. Of hij zo spoedig mogelijk zijn gestolen fiets wilde komen ophalen in Rotterdam! Die was namelijk teruggevonden als "verkeerd geparkeerd rijwiel". Vanmiddag hebben we dat gedaan. Helemaal ongeschonden was de fiets niet. Maar Fiets is Foetsie junior kon er wel zo op wegrijden. Kortom: doe dus altijd aangifte. De diefstal van een fiets zou zomaar een happy end kunnen hebben!

Medio 2015 ben ik, als gevolg van de diefstal van mijn fiets, een Facebook alternatief begonnen onder de naam Fiets is foetsie. Binnen een week tijd zat ik op 500 likes/volgers waarmee ik maar wil aangeven dat er onder de bewoners van de Krimpenerwaard grote sympathie is voor dit initiatief. Dit werd versterkt nadat er een aantal mensen waren die hun fiets terug vonden door toedoen van Fiets is foetsie. Inmiddels heeft Fiets is foetsie Schoonhoven e.o bijna 1000 likes/volgers. Landelijk zit Fiets is Foetsie inmiddels al op ruim 5000 likes/volgers en goed voor 30.000 views per week. Dus wat ooit begon als lokaal initiatief is uitgegroeid tot een landelijke netwerk. Mijn merkregistratie aanvraag voor Fiets is foetsie is goedgekeurd door het BBIE en is 07-01-2019 gepubliceerd. En daar ben ik met recht trots op!

Jaarlijks worden er duizenden fietsen gestolen. Deze worden vaak goedkoop weer doorverkocht. Hoe vervelend is het als jouw fiets ook weg is. Op de Facebook groepspagina proberen we landelijk niveau de fiets weer bij de rechtmatige eigenaar terug te vinden. Ook is gebleken dat als er op verschillende plekken goed wordt opgelet, er ook minder fietsen worden gestolen. Dus mocht je iets verdachts zien, of ben je een slachtoffer van diefstal, zet dan een foto van je fiets of van de gevonden fiets op deze landelijke groepspagina. Maak de groep groter door vrienden, fietsenmakers uit te nodigen om lid te worden van Fiets is Foetsie de groep. Doe ook altijd aangifte! Aangifte doen heeft ook het voordeel dat de politie een beeld krijgt van locaties waar fietsen worden gestolen. Op die plekken houdt de politie dan een extra oogje in het zeil. Klik hier om lid te worden https://www.facebook.com/groups/fietsisfoetsie/?ref=bookmarks

Het lijkt wel de normaalste zaak van de wereld, een gestolen fiets delen. Het voelt bijna als boodschappen doen bij de Albert Heijn “niet leuk, maar goed het hoort erbij” Alsof het gedoogd wordt door de bevolking en je van geluk mag spreken dat je hem ooit nog terug gaat vinden. De berichten van gestolen fietsen worden massaal gedeeld en een enkele burger onderneemt een dappere poging zelf marktplaats af te struinen op zoek naar zijn of haar stalen ros. Maar slechts ruim een kwart van de diefstallen wordt aangegeven, omdat mensen denken dat het toch zinloos is. Dit is uiteraard niet het geval, maar ook hier heerst een taboe op. Aangifte doen heeft toch geen zin, je komt onderop de prioriteitenlijst hoor je dan. Zullen wij gewoon nu iets afspreken met elkaar? We komen in opstand! Noem het de #groenehesjes van de fietsendiefstal, wij gaan ervoor zorgen dat het niet normaal is om een fiets te stelen, en dat je van ons verlengstuk met emotionele waarde af moet bijven! Dank u.